Warning: set_time_limit() has been disabled for security reasons in /usr/home/elmorell.cat/web/index.php on line 5
Història i cultura morellenca s’uneixen en les Jornades Europees de Patrimoni - Ajuntament del Morell

Història i cultura morellenca s’uneixen en les Jornades Europees de Patrimoni

  • Una trentena de persones van visitar l’estació de tren del Morell, de la mà de l’arxivera municipal i un tècnic de cultura.
  • Les aportacions dels assistents van enriquir encara més una activitat amb una gran acceptació.

Una trentena de persones van visitar l’estació de tren del Morell, inaugurada el 1884, en el marc d’una activitat organitzada des de la regidoria de Cultura i l’arxiu municipal del nostre consistori. Una proposta emmarcada en les Jornades Europees de Patrimoni i que va tenir lloc el passat divendres 12 d’octubre.

La visita, de la mà de l’arxivera municipal i un tècnic de cultura, va tenir dues parts: una primera a l’espai de l’estació i el seu entorn, en què es va mostrar als participants l’estructura de l’equipament i també es va anar a veure un canvi d’agulles antic, i una segona a l’Ajuntament, durant la qual es van ensenyar diversos documents lligats a l’estació, com ara plànols relacionats amb la seva construcció de principis del segle XX o fotografies de la festa del centenari de la seva inauguració. El punt final el va posar un petit refrigeri als jardins del consistori.

Val a dir que entre els assistents a l’activitat hi havia persones que recordaven perfectament el funcionament de l’estació, així com alguns membres de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Reus. Tots ells van fer aportacions molt enriquidores que van servir per arrodonir les explicacions sobre aquest equipament clau per al desenvolupament del nostre municipi.

 

Una mica d’història

Als seus inicis, la línia que passava pel Morell formava part d'una de les rutes ferroviàries més importants, la línia Barcelona-Madrid. Amb els anys, però, les instal·lacions es van anar deteriorant i l’estació es va tancar el gener de 1980 per a fer-hi millores i adequacions. Uns treballs que es van allargar més de tres anys, de manera que l’equipament no va tornar a funcionar fins al maig de 1983, però amb uns horaris i combinacions molt reduïts. En aquest context, el 1986, només dos anys després del seu centenari, el trànsit es va reduir a un sol tren d'anada i un altre de tornada que feia el trajecte Morell-Barcelona.

En l'actualitat la línia segueix en funcionament, excepte en el tram que va del polígon químic nord del Morell a Roda de Berà, tot i que el tram que va de Reus al  polígon químic nord tan sols és utilitzat per trens de mercaderies i a gasoil que tenen també el polígon de Constantí com a parada.

L’any 2014 ADIF, propietària dels terrenys, va posar a la venda l’estació, que es troba en un estat ruïnós, però finalment no es va arribar a cap acord. En aquest sentit, des dels anys 80 es reclama alguna actuació que dignifiqui l'edifici i el seu entorn.

 

Jornades Europees de Patrimoni

Les Jornades Europees de Patrimoni se celebren cada any a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre. L'edició 2018 a Catalunya ha tingut lloc els dies 12, 13 i 14 d'octubre.

La iniciativa busca que palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics i altres espais patrimonials obrin les seves portes perquè els ciutadans gaudeixin de visites gratuïtes i puguin conèixer  en profunditat el seu patrimoni, la millor manera d’aconseguir la implicació social en la seva salvaguarda i valoració.

   

Xarxes Socials

Contacte

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 977 84 06 17
 977 84 20 56
 Plaça Era del Castell, 5 El Morell 43760