En marxa els primers pressupostos participatius del Morell

  • Des d’ahir i fins el 20 de desembre, les veïnes i veïns del Morell estan cridats a les urnes per votar les propostes presentades.
  • Per primera vegada, fins a 7 propostes es podran triar presencialment i de forma online.

VOTA ARA MATEIX CLICANT AQUÍ 

CONSULTA LA WEB DELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS 

Ja es pot votar, per primera vegada a la història del municipi, en un procés de pressupostos participatius. Així, sota el lema “Al Morell, la teva opinió compta”, s’engega un procés pel qual el consistori posa a disposició del veïnat 50.000 euros del pressupost municipal del 2020. Cada morellenc o morellenca empadronat al municipi i major de 16 anys haurà de triar un total de tres propostes a través de votació popular, i les que tinguin més vots, fins a arribar als 50.000 euros, són les que es duran a terme durant l’any vinent.

La motivació de l’Ajuntament ha estat establir un canal efectiu de democràcia participativa a través dels pressupostos participatius, un mecanisme que “permetrà que morellencs i morellenques pugueu triar on destinar una part dels nostres recursos municipals”, indica l’alcalde i regidor de Participació CiutadanaEloi Calbet. Està previst que, d’aquesta primera edició, en segueixin d’altres que incorporaran nous espais de participació per a la ciutadania, prenent així els veïns el protagonisme d’una part de la gestió municipal.

En aquesta ocasió es presenten un total de set propostes, que van des de l’eliminació de barreres arquitectòniques a l’arranjament de la zona verda al voltant del CAP, passant per la creació d’un Kiss&Ride a l’escola, l’adequació d’un itinerari a peu segur fins al tanatori, l’actualització de la senyalització vertical del municipi, la instal·lació d’aparcabicis als equipaments municipals o l’arranjament de la plaça de la Fàbrica.

“Es tracta d’aconseguir que els veïns se sentin part del funcionament de l’Ajuntament”, explica Calbet, “a la vegada que des del consistori posem en valor l’opinió dels ciutadans, ja que són ells els que trien on invertir els diners”.

Les set propostes

Proposta 1: Eliminació de barreres arquitectòniques

Amb un cost de 30.000€, aquesta iniciativa permetrà construir uns 25 guals per tal d’adequar les voreres del municipi a cotxets, cadires de rodes, carrets de compra. Així, s’eliminarien les barreres arquitectòniques i serien espais accessibles per tothom.

Proposta 2: Kiss&Ride a l’escola

Amb un cost de 3.000€, la instal·lació d’un carril especial, a l’entrada de l’escola Ventura Gassol, facilitarà que l’arribada dels infants al centre sigui més còmoda. S’hi podria aparcar el cotxe durant un minut, perquè els nens i nenes facin un petó a les seves famílies i entrin a l’escola.

Proposta 3: Itinerari a peu segur fins al tanatori

Amb un cost de 3.000€, l’arranjament i adequació de la prolongació de l’avinguda de la Granja, que va des del municipi fins a la carretera de Vilallonga passant pel cementiri i el tanatori, esdevindrà un itinerari segur tant per fer en vehicle com a peu.

Proposta 4: Actualització de la senyalització vertical

Amb un cost de 8.000€, la posada al dia de la senyalització vertical municipal, que indica des d’equipaments municipals fins a establiments de restauració, passant per altres punts d’interès públic, facilitarà la mobilitat a veïns i visitants.

Proposta 5: Aparcabicis als equipaments municipals

Amb un cost de 2.000€, la instal·lació d’aparcabicis davant de tots els equipaments municipals, incentiva la mobilitat sostenible i alhora assegura espais segurs per deixar les bicicletes a les portes dels principals llocs on es dirigeixen els veïns.

Proposta 6: Arranjament de la plaça de la Fàbrica

Amb un cost de 50.000€, l’eliminació de la grava existent i pavimentació adequada de la plaça de la Fàbrica, la faria més funcional i atractiva. A la vegada, esdevindria també un espai més adient per a realitzar-hi determinades activitats.

Proposta 7: Arranjament de la zona verda al voltant del CAP

Amb un cost de 50.000€, la instal·lació de més il·luminació a la zona verda, amb gespa i arbrat, que hi ha al voltant del Centre d’Atenció Primària del municipi, faria la zona més segura i agradable a qualsevol hora del dia.

Per a participar-hi, cada morellenc haurà de triar un total de de les 7 propostes a través de votació popular. Les butlletes amb menys o més de tres propostes marcades, no seran vàlides. Les propostes que obtinguin més vots, seran les que es duran a terme durant el 2020.

   

Retorn i tancament

Tots els detalls sobre aquest procés es van poder conèixer a la sessió informativa que es va dur a terme el passat 27 de novembre a la sala d’actes de l’Ajuntament, però també es poden consultar al díptic que s’ha editat i a la pàgina web pressupostos.elmorell.cat. Des d’ahir fins el 20 de desembre, les veïnes i veïns del Morell podran votar presencialment i online les propostes presentades, i finalment, a mode de retorn i tancament, al mes de gener es faran públics els resultats de la votació.

Xarxes Socials

Contacte

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 977 84 06 17
 977 84 20 56
 Plaça Era del Castell, 5 El Morell 43760