Warning: set_time_limit() has been disabled for security reasons in /usr/home/elmorell.cat/web/index.php on line 5
El Morell viu una jornada de plantació popular amb més de 300 participants - Ajuntament del Morell

El Morell viu una jornada de plantació popular amb més de 300 participants

  • Organitzada per l’Associació Aurora i l’Ajuntament del Morell, amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), s’ha potenciat la participació ciutadana en les tasques de conservació d’aquest espai. 
  • L’actuació, emmarcada en un projecte de custòdia fluvial, s’ha fet en el tram comprès entre el riu Glorieta i la desembocadura del riu Francolí. 
  • Des de l’any passat, l’Associació Aurora i l’ACA tenen un acord de custòdia fluvial amb l’objectiu de millorar i preservar aquest espai.

L'entorn de la Granja dels Frares del Morell (Tarragonès) ha estat, aquest dissabte, l'escenari d'una jornada de voluntariat ambiental que ha comptat amb més de 300 participants. Es tracta d’un espai que se situa entre la desembocadura del riu Glorieta i el final del traçat d'una séquia paral·lela al Francolí. L’activitat, organitzada per l’Associació Aurora i l’Ajuntament del Morell, ha comptat amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Precisament l’alcalde del municipi, Eloi Calbet, la directora tècnica de l’Associació Aurora, Marian Bonet, i el director de l’ACA, Lluís Ridao, han participat en aquesta jornada, celebrada amb l’objectiu d’implicar la ciutadania en la conservació d’aquest espai.

L’alcalde del Morell s’ha mostrat molt satisfet de la participació en aquesta primera plantada,que ha començat amb una caminada des del municipi fins a la Granja, i ha animat morellencs i veïns d’altres municipis a fer-se seu aquest espai. “Fem-nos ho nostre, que la canalla s’ho senti seu, i amb aquesta implicació aconseguirem dignificar aquest espai i repoblar-lo com es mereix”, ha manifestat.

Per la seva banda, la directora tècnica de l’Associació Aurora ha insistit en el principal objectiu de l’activitat, “involucrar tothom per tal que la plantada, però també tot el projecte de recuperació d’aquesta zona fluvial, sigui tot un èxit”.

Finalment, el director de l’ACA ha destacat que “aquest és un espai vital del país, on conviu la indústria, l’oci i els rius”, i alhora ha remarcat que amb els acords de custòria es contribueix “a tenir uns rius millors i més nets, i uns ecosistemes més cuidats”. Per acabar, ha mostrat la seva voluntat de seguir treballant en aquest sentit.

   

En el marc d’un projecte de custòdia fluvial hi ha la previsió de plantar més de 1.800 plantes, entre les quals s’inclouen diverses espècies d’arbres com els àlbers (Populus alba) i els freixes (Fraxinus angustifolia), arbustos i joncs i també plantes aquàtiques. Les diferents espècies vegetals s’han plantat a l’entorn del traçat del sender, a la séquia i en tot en l’àmbit de la ribera, amb l’objectiu de millorar i consolidar el bosc de ribera i la recuperació de la séquia paral·lela al riu. Aquells exemplars que avui no s’han pogut plantar es plantaran els pròxims dies a càrrec de l’associació Aurora.

 

Més actuacions en curs

Aquesta és una de les diverses accions previstes en aquest paratge. Des del passat mes de març, una brigada forestal de l’Associació Aurora s’ha encarregat de desbrossar 7.400 m2 de canyar i havent fet posteriorment el control del rebrot d’aquesta espècie vegetal.

També s’impulsarà l’adequació d’una antiga séquia, que va paral·lela al riu. És una conducció de terra on no hi viuen peixos i, per tant, un lloc on els amfibis poden trobar un perfecte refugi per a reproduir-se.

 

Acords de custòdia fluvial

Des del mes de gener de l’any passat, l’ACA i l’Associació Aurora tenen en vigor un conveni de custòdia fluvial per preservar i protegir aquest tram del riu Francolí. Tot i això, la col·laboració entre aquestes dues entitats es remunta al 2007, quan l’Agència ja va atorgar una subvenció per a la recuperació de l’espai fluvial.

   

Recentment, l’associació també ha rebut un altre ajut en el marc de la convocatòria per a la concessió de subvencions, per a la recuperació de riberes amb acords de custòdia fluvial, per import superior als 28.900 euros, corresponent al 80% de l’import total de l’actuació (36.241 euros), per a la millora del riu Francolí a l’alçada de la desembocadura del riu Glorieta. L’indret on s’està duent a terme l’actuació se situa entre la desembocadura del riu Glorieta (lloc on es troba la Granja dels Frares) i el final del traçat d’una séquia paral·lela al riu Francolí. En total, prop de 500 metres lineals de riu, al seu marge dret, al terme municipal del Morell.

L’Associació Aurora és una entitat sense ànim de lucre que fou creada l'any 1987 per la iniciativa de familiars de persones afectades de malaltia mental i té com a objectiu la millora de la qualitat de vida de les persones afectades de malaltia mental i dels seus familiars, així com la defensa dels seus drets mitjançant la seva integració laboral, entre d’altres. Amb aquesta finalitat disposa de brigades especialitzades en treballs forestals que des de fa anys treballen al riu Francolí per ens locals i altres organismes.

Xarxes Socials

Contacte

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 977 84 06 17
 977 84 20 56
 Plaça Era del Castell, 5 El Morell 43760