Warning: set_time_limit() has been disabled for security reasons in /usr/home/elmorell.cat/web/index.php on line 5
Document del mes - Horari guia de ferrocarrils - Ajuntament del Morell

Document del mes - Horari guia de ferrocarrils

Una de les funcions de l'Arxiu Municipal del Morell és la difusió del patrimoni històric local, és per això que ens hem afegit a les Jornades Europees de Patrimoni celebrades el cap de setmana del 12 al 14 d'octubre. Aquest any hem visitat l'estació del tren amb el tècnic de cultura i posteriorment hem pogut consultar la documentació conservada a l'Arxiu Municipal.

La documentació mostrada està formada per imatges antigues, especialment del fons del Ressò i del llibre El Morell: un poble, una història de Josep Bultó Vidal. També hem pogut veure un parell de plànols d'inicis del segle XX de la línia (consulteu el document el mes de gener del 2018) i altres expedients administratius de l'últim terç del segle.

Us volem agrair a totes persones que ens heu acompanyat a fer la visita i ens heu explicat la vostra experiència personal. Arran d'aquesta visita, dos amics de l'Associació d'Amics del Ferrocarril, el Xavier Gavaldà i el Jaume Casas, han fet una donació a l'Arxiu Municipal que us presentem com a document del mes.

El primer document és un recull de premsa del 20 d'octubre del 1984 on s'explica la festa del centenari de la línia ferroviària Reus-Roda de Barà. Segons la notícia, a l'estació del Morell es va descobrir un monòlit i una placa commemorativa, que per desgràcia no tenim localitzada en l'actualitat.

Tal com narra la revista Ressò (núm. 8 any 2, de l'agost del 1984, p.9), per la commemoració del centenari de l'arribada del ferrocarril a la població, l'Ajuntament i l'Associació d'Amics del Ferrocarril de Reus van organitzar una exposició fotogràfica i d'objectes ferroviaris. També hi hagué una maqueta d'un tren de vapor que circulava pel jardí del castell, que va fer les delícies dels més petits, com ens han transmès aquells qui ho recorden.

El segon document és una guia horària dels ferrocarrils de l'any 1949. Mesura 19,30 x 13,8 cm, té la portada de cartó marró amb la tipografia blava, té 179 pàgines i valia 8 pessetes. En la pàgina 41 trobem els horaris dels trens pel seu pas pel Morell. Hi circulaven tres trens d'anada i tres més de tornada.

Gràcies a aquestes donacions, podeu consultar aquests documents a l'Arxiu Municipal.

   

    

Xarxes Socials

Contacte

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 977 84 06 17
 977 84 20 56
 Plaça Era del Castell, 5 El Morell 43760