Warning: set_time_limit() has been disabled for security reasons in /usr/home/elmorell.cat/web/index.php on line 5
Document del mes - morellencs al camp de concentració de Mauthausen - Ajuntament del Morell

Document del mes - morellencs al camp de concentració de Mauthausen

Aquest mes de desembre compartim amb vosaltres un informe de la Comandància de la Guàrdia Civil Rural del 1942.

Aquest estiu, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar un llistat de deportats de tot l’estat espanyol als camps de concentració nazis. En aquest llistat oficial, l’únic morellenc que hi apareix és Martín Grau Guinovart, tot i que la consulta d’altra documentació arxivística i bibliogràfica més exhaustiva, com la del llibre De la Segona República a la repressió franquista al Morell (1931-1945) de Francesc-Xavier Tolosana, revela que també va fer cap a Mauthausen un altre habitant del Morell més: Eduardo Guillemat Saludes. Aquesta persona va formar part del Comitè Antifeixista del poble durant 1936.

Malauradament, la sort dels dos morellencs empresonats a Mauthausen va ser molt diferent: Grau Guinovart va morir-hi el desembre de 1941 mentre que Guillemat Saludes va ser alliberat el 1945, al final de la Segona Guerra Mundial. Sobre Grau Guinovart sabem que havia nascut el 1904 al Morell i que constava com a resident al carrer Major, número 42. Segons documentació aportada per l’investigador de la URV Antonio Muñoz,  Grau Guinovart va arribar al camp provinent de l’stalag (presó) XI-B de Fallingbostel el gener de 1941, on els nazis enviaven a molts presoners, especialment als republicans. En arribar a Mauthausen, Grau Guinovart va rebre el número de matrícula 6370.

Pel que fa al segon dels morellencs empresonats pels nazis, Guillemat Saludes, havia nascut al poble el 1913 i consta com a fuster en els arxius alemanys. Arran dels Fets d’Octubre de 1934, el nom de Guillemat apareix entre el de les 37 persones que van ser empresonades al vaixell presó Manuel Arnús, fondejat al port de Tarragona. Abans d’arribar al camp de Mauthausen el març de 1941, Guillemat Saludes havia estat a l’stalag (presó) X-B (Sandbostel) i al camp de Mauthausen va ser matriculat amb el número 3443.

Mentre aquests dos morellencs eren als camps nazis, un informe de la Comandància de la Guàrdia Civil Rural del 1942 inclosa dins la Causa General del Morell suposava que Grau Guinovart era a França. En realitat, havia mort mesos abans a Mauthausen. En aquest document franquista també es vincula Grau Guinovart a la col·lectivitat agrícola i s’afirma que Guillemat Saludes era rabassaire i tenia militància al PSUC.

La imatge que acompanya aquest Document del Mes no forma part de l’Arxiu del Morell sinó que es troba a l’Arxiu Històric Nacional. Si algun dels lectors del Racó de l’Arxiu té més dades o algun tipus de document (fotografies, records, etc.) sobre aquestes persones i la seva història pot escriure o contactar amb l’Arxiu del Morell (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.).

Xarxes Socials

Contacte

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 977 84 06 17
 977 84 20 56
 Plaça Era del Castell, 5 El Morell 43760